HVID TE


Hvad er hvid te?

Hvid te er det tætteste man kommer på det oprindelige teblad. I forhold til grøn og sort te er forædlingen af teen yderst nænsom og udvælgelsen af tebladene mere kritisk. Efter plukningen tørres bladene ved lave temperaturer uden at blive rullet, ristet, eller formet, som med de fleste grønne teer. Herved opnåes en sart og ren smag i teen og de naturlige stoffer i teen bevares optimalt. Hvid te har et lavt garvesyreindhold, højt indhold af antioxidanter og indeholder stort set ingen koffein. Kombineret med frugtstykker og forskellige urter er hvid te fantastisk som en behagelig aften-te, der får kroppen og fordøjelsen i balance. Vi lægger vægt på smagen og udseendet, når vi blander vores hvide teer.  

Det kan være nærliggende at tro, at hvid te har sit navn fra teens farve, der er lysere end meget andet te. Kaldenavnet hvid te, kommer dog ikke fra teens udseende, hverken tørret eller brygget. I stedet hentyder navnet til de fine hvide dun, der sidder på topskuddene af tebladene, inden de springer ud som blade på busken og som traditionelt bruges til at producere hvid te. 

Det er kun buskens yngste og fineste topskud, der anvendes til hvid te. Knopperne plukkes inden de brister og bliver til blade. De håndplukkes og bliver nøje udvalgt og håndteret yderst forsigtigt. Herefter lægges de til tørring, men opvarmes aldrig, da denne behandlingsmetode stopper bladenes naturlige fermentering. Smagen er ofte mildere og mere let end de fleste andre typer te. 

Bladene, der bruges til hvid te, kommer fra tebusken ’Camellia Sinensis’. Faktisk er der tale om den samme busk, hvor også grøn og sort te stammer fra. 

Den hvide te, der betragtes som den bedste, gror på højtliggende bjergsider, hvor planten vokser langsomt. Vejret og luftfugtigheden har stor indvirkning på både høsten og plukningen af den hvide te. Selve plukningen af den hvide te forgår kun ganske få dage om året. Regner det for meget på disse dage, kan det ødelægge hele høsten. Derfor er både produktion og høst meget skrøbelig, hvilket ofte afspejler sig i prisen på hvid te. 

At busken gror netop her, medvirker til, at teen får en fin, delikat og fyldig smag.  

Legenden om den hvide te 

Selve smagen af hvid te er lige så fin som historien omkring den. Der findes en gammel kinesisk legende, der beretter, at den hvide te blev høstet af jomfruer i hvide klæder. De små topskud blev klippet med guldsakse i det spæde morgengry på udvalgte forårsdage. 

Ifølge legenden ansatte den kinesiske kejser de hvidklædte jomfruer og bad dem bære hvide silkehandsker, og skære tebladene med den lille guldsaks, for herefter at opsamle bladene i en gylden skål. Kort efter blev bladene tørret, ved hjælp af den guddommelige vind, indtil de var klar til at kunne laves til hvid te. 

Den færdige te var en drik, der var forbeholdt kejseren og hans hof og blev allerede dengang betragtet som værende gavnligt for helbredet.  Selvom der måske blot er tale om en historie, er det med til at understrege, hvordan hvid te stadig betragtes som kostbar og eksklusiv. Den har endda fået tilnavnet ”Det hvide guld”.  

Hvad er hvid te godt for?

Hvid te er bl.a. kendt for sine helbredsmæssige fordele. Særligt i Kina drikkes teen med henblik på at stimulere tarmsystemet. 

Hvid te er også den type te, der er mindst forarbejdet. Det betyder, at hvid te også har det højeste indhold af antioxidanter og vitaminer bevaret i det færdige produkt.  

Hvid te og koffein

Nogle mennesker vil gerne undgå koffein i deres te, og når det kommer til hvid te og koffein er mængden kun ganske lille. Den oprindelige plante, brugt til hvid te, hørte hjemme i Fujian i Kina og har vist sig at have et lavere koffeinindhold end andre teplanter. Forskellige andre sorter af teplanter til hvid te, rundtom i verden, kan have et højere koffeinindhold. 

Nogle undersøgelser har vist, at visse hvide teer kan indeholde lige så meget koffein som eksempelvis både sort og grøn te, afhængigt af, hvor i verden de dyrkes. Indholdet af koffein er dog generelt lavt, hvilken også betyder, at det er svært at få for meget. Med hensyn til bivirkninger ved hvid te, skal derfor store mængder til, førend man oplever nogle former for bivirkninger. Det kan eksempelvis føles som kvalme eller indre uro. Men så længe man holder sig til at drikke teen i moderate mængder, er der ingen fare for ubehag. 

Temperatur til hvid te

De fleste mennesker er opvokset med, at en kop te laves ved at tænde elkedlen og hælde det kogende vand over tesien, tebrevet eller teposen, når de ønsker at brygge en kop te. Men vidste du, at forskellige teer har forskellige trækketid og at der er forskellige temperaturer, der egner sig bedre til de forskellige sorter?

Det er eksempelvis kun sort te, der tåler kogende vand, hvorimod oolong te skal have 80-90 grader og grøn og hvid te ca. 80 grader varmt vand. Hvis oolong te, grøn te og hvid te overhældes med kogende vand, sker det, at nogle af indholdsstofferne ødelægges, så teen får en bitter smag. Man kan med fordel benytte et termometer, hvis man vil være helt sikker på, at få den rette temperatur til sin te.  

Hvid tempel te

Hvid tempel te, er en te, der kombinerer det bedste fra to verdener. Teen består af en blanding af hvid te, grøn te, samt kandiseret frugt og blomster. Teen beskrives ofte som en meget velsmagende og sød te, som de fleste synes om.

Der er ofte mange forskellige former for frugt og aroma i hvid tempel te. Nogle af de mest populære er ananas, appelsinskal, jordbær, papaya, mango, abrikos og kirsebær. De forskellige blomster dækker ofte over orangeblomst, kornblomst, solsikkeblomst, passionsblomst urt og morgenfrue.

Selvom hvid tempel te smager meget sødt, er der tale om naturlig sødme fra de forskellige ingredienser, herunder frysetørrede bær og frugter. Det reelle indhold af sukker er derfor meget lavt, og kan derfor også fungere som et godt alternativ til sukkerholdige drikke som eksempelvis sodavand eller kakao.