CHAI TE


Chai te

Chai betyder egentlig bare te, men dækker over en indisk tradition for at blande krydderier, sukker, mælk og sort te til en sød, cremet og varmende drik. Drikken fås overalt i Indien og hvert sted har sin egen opskrift og særlige krydderisammensætning. 

Chai te omtales ofte som en indisk te, men findes også i både Sri Lanka, Kenya og Sydafrika. De fleste af os har mest af alt fået det, som man kender som den ’klassiske’ chai te med kanel, men der er dog også andre ingredienser, der kan indgå i blandingen, selvom det er sjældent.

Hvad er chai te?

De fleste mennesker kender mest til chai latte, og skelner ikke altid mellem, hvad der er te og hvad der er latte. Det er ikke alle der ved, at chai te faktisk er en dampet te og at selv chai pulver er et produkt af chai te.

Når du køber chai te på cafeér bruger de fleste ofte den samme opskrift. Men hos TeSelskabet har vi skabt vores egen chaiblanding, baseret på sort te og krydderierne kanel, nelliker, vanille, ingefær, kardemomme og sort peber. Vi har lagt vægt på, at teen i sig selv gerne måtte være sødlig krydret og cremet, således at man kan drikke den rent, men at den også skulle fungere sammen med masser af mælk og sukker, som den klassiske café chai-latte. 

Hvordan laver man chai te?

Ønsker du at prøver kræfter med din egen chai te, kan du med fordel teste vores eget bud med TeSelskabets chai te.

For at brygge dig en kop chai te skal du bruge ca. 1 tsk pr. kop, hælde teen over med kogende vand og lade den trække 5-8 min.

Har du en anelse mere tid bliver du belønnet på smagen og sundheden ved at lade en dobbelt mængde te (20g) trække i 10 minutter i en kande (ca. 1 liter vand). Herefter blandes den stærke te med varm mælk i forholdet 1-2 dele te, i forhold til 3-2 dele varm mælk. Tilsæt evt. 2 tsk. rørsukker eller honning, eller undlad sukkeret helt.

Servér din chai i en rustik kop, eller et højt glas og drys en lille smule kanel på toppen.

Hvad er chai latte?

De fleste af os har mest af alt fået chai te med kanel i, men der er dog også andre ingredienser, der kan indgå i blandingen, men det er dog mere sjældent. Derudover er der også mange, der har mest af alt fået kendskab til chai te i form af latte, men chai te kan sagtens drikkes alene. Det er dog ikke alle, der er klar over, at chai te faktisk er en dampet te, og det er faktisk denne te, der er grundstenen i en god chai latte. 

Chai latte er en te med masser af smag, selvom den ofte er forholdsvis sød.dme skyldes til dels, at der ofte tilsættes masser af mælk og sukker til teen. Nogle vælger sågar at forsøde den krydrede te med sirup. Hvis du ikke er til te med for meget sødme, kan det være en god ide at lave din egen chai latte, da du så selv bestemmer, hvor sød den skal være. 

Chai latte fra David Rio

Selvfølgelig er vores egen blanding bedst, men hvis det skal gå ekstra stærkt og du ikke er bange for sukker, kan du dykke ned i vores udvalg af instant chai latte fra David Rio, hvor 3 teskefulde pulver udrørt i et glas varm mælk, eller vand giver lidt af den samme oplevelse.  

David Rio chai pulver er nok det mest udbredte chai pulver i Danmark, og er du til chai latte, er du måske stødt på det før på diverse cafeér. David Rio instant chai pulver er en nem og hurtig måde, som du hurtigt kan fikse en varm chai latte derhjemme med og så er pulveret tilmed af god kvalitet. Chai latte fra David Rio findes i flere varianter. Hos TeSelskabet kan du finde 3 udgaver, hvoraf den ene endda er uden tilsat sukker: 

  1. David Rio Tigerspice (kanel)
  2. David Rio Elephant (vanille)
  3. David Rio Orca Spice (sukkerfri)

Hvordan laver man chai latte?

Ønsker du at lave din egen chai latte kan du gøre det på flere måder. Du kan handle alle de ingredienser du ønsker dig i en chai latte, eller du kan lave den perfekte kop ved at bruge TeSelskabets chai te, hvor vi allerede har blandet de bedste ingredienser til den perfekte chai latte lavet på rigtig te. 

Kom din chai te i et tefilter (du kan også bruge en tepose, men da de er meget finmaskede, får du en bedre fusion af teen med et tefilter i stål).

  1. Start med at varme mælken i en gryde ved hjælp af en varmekilde.
  1. Tilsæt herefter chai te-posen og lad den trække i ca. 3 minutter.
  1. rg for at posen ikke kommer i kontakt med mælken, når den trækker.
  1. Fjern posen efter den anvendte tid og tilsæt sukker efter smag. 5. Server chai te med et stykke kanel eller en kanelstang.
  1. Nyd din hjemmelavede chai te