MATCHA & CEREMONI


Hvad er matcha te?

Matcha te skiller sig ud fra andre former for te, idet der er tale om et pulver. Matcha te er en japansk grøn te, der dyrkes i skyggen. Efter plukningen bliver bladene dampet, tørret og pulveriseret til det fine pulver man kender som matcha. 

Selve navnet matcha betyder faktisk ”knust te”. Ordet er japansk, hvor ’ma’ kan oversættes som ”knust” eller ”pulveriseret”, mens ’cha’ betyder te. Det er derfor næsten overflødigt at sige ”matcha te”, men det er alligevel en betegnelse som de fleste ynder at bruge.

Hvordan laver man matcha?

Normalt laver vi te ved at lade tebladene trække i vandet, hvorefter bladene smides ud. Med matcha te er det lidt anderledes, idet bladene er blevet til et pulver, der opløses i tevandet. Når man drikker matcha te, drikker man derfor selve bladene og får på den måde det fulde udbytte af deres gode egenskaber. 

Når de japanske landmænd dyrker matcha, udsætter de teplanterne for skygge. Når planterne står i skyggen, hæmmer det væksten og øger samtidigt produktionen af koffein, og det der kaldes L-theanin som er en aminosyre. Matcha teen får også et højere indhold af klorofyl og antioxidanter, og farven bliver mørkere og mere intens end med almindelig grøn te. 

Når bladene knuses og males til pulver, sker det ved hjælp af stenmøller, der er specialdesignede og lavet i granit. Det er denne metode, der sikrer at matchaens smag og næringsstoffer bevares i pulveret. Faktisk mener man, at matcha har ca. 137 gange flere antioxidanter en almindelig grøn te.

Hvad smager matcha af?

Matcha te har en speciel smag, der næsten skal opleves. Man kan sige, at teen smager som en mindre bitter udgave af grøn te, men med en sød og fyldig krop. Den sødlige smag skyldes opbygningen af aminosyrer i teen. Teen har også en særlig duft, der rummer et let strejf af græs og tang. 

En god kop matcha bør have en lang og behagelig finish. Man siger også at denne fornemmelse gerne skal vare omkring 30 sekunder og gerne længere. Nogle mener også, at netop denne finish også siger noget om kvaliteten af matcha teen. 

Nogle foretrækker at drikke matcha som en matcha latte med mælk. Man bør dog være opmærksom på, at både komælk og plantedrikke indeholder kalk, hvilket vil få optaget af næringsstoffer til at falde.

Hvad er matcha te godt for?

Vi ved at matcha te har mange gode egenskaber og blev endda også omtalt som værende et ”super food” i en periode. Men selvom teen har mange sunde komponenter, er det endnu ikke lykkedes videnskaben helt at påvise, hvordan samspillet mellem teens egenskaber reelt kan forbedre vores sundhed. 

Man har dog kunnet påvise det faktum, at når planten udsættes for skygge, øges koncentrationen af næringsstoffer. Blandt andet en antioxidant, der menes at kunne bekæmpe visse kræftformer. 

Hvor meget matcha te om dagen?

Generelt skal man være obs på, hvor meget te man drikker om dagen, så længe der er tale om te, der indeholder koffein. Fordi matcha te indeholder rigtig meget koffein, anbefales det generelt, at man holder sig til en enkelt kop om dagen, fordi drikken er meget koncentreret. 

Er du gravid, anbefales det som udgangspunkt, at man tager en snak med egen læge, inden man indtager matcha te. Dette bunder i, at man som tommelfingerregel fraråder gravide at indtage for meget koffein. 

Hvor kan man købe matcha pulver?

Er du på jagt efter lækker matcha te i god kvalitet, kan du finde det lige her hos TeSelskabet. Her på siden finder du alt, hvad du skal bruge for at brygge den perfekte kop matcha. 

Noget du skal være opmærksom på, når du leder efter matcha pulver, er oprindelseslandet og regionen som din matcha kommer fra. Søger du den autentiske matcha te, skal du forsøge at finde dem, der kommer fra Nisho og Kyoto. Spørger du os, og de fleste andre matcha-eksperter, er særligt Uji-regionen i Kyoto kendt for at have den bedste kvalitetsmatcha. 

Den næste faktor, der er god at skrive sig bag øret, er farven på din matcha. Farven er faktisk den faktor, der gør det lettest for dig at spotte kvalitet. En matcha af god kvalitet har en lys grøn farve – jo grønnere, des bedre! Matchapulver der er af lavere kvalitet har ofte en mørkere, næsten brunlig eller gullig farve.

En sidste faktor du bør være opmærksom på, er følelsen af pulveret. En rigtig god matcha af høj kvalitet bør føles glat, og uden klumper og småstykker. 

Matcha te er stadig højaktuel blandt danskerne. Yndere af den jadegrønne drik står ikke ud af sengen før de har fået deres matcha, såvel som kaffedrikkere ikke rigtigt kan starte dagen, uden en kop kaffe.  Matcha er endda set serveret sideløbende med champagne på de røde løbere. Måske er du også stødt på matcha is på de lidt finere restauranter, eller har smagt en matcha latte på gaden i USA, eller herhjemme, hvor den så småt vinder frem på drikkekortene på te- og kaffebarer. 

Måske er det de helsebringende egenskaber, den smukke farve, eller hele atmosfæren af æstetisk ro og eftertænksomhed som teen drager med sig, der passer så godt ind i tiden lige nu.

Matcha te – dette skal du bruge

Du kan starte dit eget matcha-eventyr hos os, hvor vi har teen og udstyret til at komme godt i gang. Se videoen nederst på siden for gode fif til, hvordan du pisker til matcha.

Når du skal brygge dig en kop matcha te skal du bruge ca. 1 tsk. matchapulver til en kop varmt vand. Det kan være en god ide at benytte et matcha sæt, når du gerne vil lave teen derhjemme.

1.     Hæld matchapulveret i din matcha skål.

2.     Pisk godt med dit matcha piskeris, indtil det skummer godt og du er sikker på, at pulveret et opløst helt i vandet.

Din drik er nu klar og kan nydes med det samme. 

I denne video viser vi dig, hvordan du pisker til matcha te til perfektion: